پزشکان معتقدند در این ماه به دلیل آن‌که افراد از پرخاشگری، رفتارهای تهاجمی، استرس و هیجان، کشیدن سیگار و مصرف چای و قهوه دوری می‌کنند، امکان بروز سکته قلبی در آن‌ها کاهش می‌یابد. نوع رفتار و تغذیه افراد، دو عامل مهم جهت حفظ سلامتی فرد در طول ماه مبارک رمضان است.                  

حدود 20 روز پس از شروع ماه مبارک رمضان میزان «هموسیستئین»، اصلی‌ترین عامل بروز سکته قلبی، در خون افراد به‌شدت کاهش می‌یابد. از طرف دیگر، میزان کلسترول خوب (HDL) نیز افزایش یافته و غلظت خون هم در حد طبیعی قرار می‌گیرد. کاهش میزان تری‌گلیسیریدها و کلسترول بد (LDL) از دیگر اثرات مثبت ناشی از روزه‌داری است. از طرفی روزه به کاهش پرفشاری خون کمک می‌کند. افراد مبتلا به پرفشاری خون، باید در طول روز، فشار خود را بررسی کنند. اگر در طول روز، بیمار دچار تغییر یا بالا رفتن فشار خون شود، نباید روزه بگیرد، اما اگر در طول روز فشار خون فرد تغییر نکرد، روزه گرفتن منعی ندارد.

بیماران قلبی ـ عروقی باید طبق یک رژیم غذایی خاص روزه بگیرند و از مصرف غذای سنگین در افطار خودداری کنند و درعین حال رژیم پایین آورنده فشار خون تجویز شده توسط مشاور تغذیه را رعایت نمایند. علاوه بر این، عدم استفاده از غذاهاینفخ‌آور (مانند حبوبات) و پرهیز از استرس برای این بیماران توصیه می‌شود. این افراد برای تنظیم میزان داروی مورد نیاز خود با مشورت پزشک می‌توانند از داروهایی با اثر درازمدت استفاده کنند و مصرف داروهای دیورتیک را کاهش دهند.

 

دکتر بابک شریف کاشانی، رئیس بخش قلب و عروق بیمارستان مسیح دانشوری، ضمن تاکید بر لزوم رعایت فرهنگ صحیح تغذیه‌ای در ماه مبارک رمضان، گفت:

«روزه‌داری صحیح موجب کنترل چربی و فشارخون می‌شود، البته در شرایطی که در وعده افطار به میزان زیادی از غذاهای پرچرب، پرنمک یا بسیار شیرین استفاده نکنیم. این مساله نه‌تنها موجب کنترل چربی، قند و فشار خون در این ماه نمی‌شود، بلکه موجب بالا رفتن آن‌ها شده و برای سلامت افراد مضر است. بر این اساس استفاده از مواد غذایی چرب مثل کره، پس از افطار و همچنین مواد غذایی چون کله‌پاچه در سحر موجب بالا رفتن سریع چربی خون شده و توصیه نمی‌شود.

به علاوه مصرف کربوهیدرات‌های ساده‌تر و مواد قندی زود جذب و نیز شروع افطار با مصرف مایعات و خرما مناسب هستند.»

منابع :

جام جم – دکتر احمدرضا درستی

ایسنا